Reflectieverslag ‘Klimaat’

7 dec

In de leergroep zagen we een filmpje dat in verband stond met het klimaat. Dit onderwerp heeft me al vaak aan het denken gezet. We leven in een grote wereld waarbij we rekening moeten houden met elkaar maar ook met de omgeving waarin we leven. Vaak wordt deze verwaarloosd waardoor de natuur verwoest wordt. Velen staan er niet bij stil dat ze ervoor zorgen dat het milieu er steeds op achteruitgaat. Naar aanleiding van deze les ben ik opzoek gegaan of het mogelijk is om op een goede manier te leven in deze samenleving om zo de natuur en het milieu te sparen. Zonder natuur staan we immers nergens. Ik vond al snel een filmpje dat uitgezonden werd op ‘Koppen’ op de zender Eén. Het filmpje gaat over Hammarby, een stad in Zweden. In deze stad zijn 10 000 woningen gebouwd en werd door middel van veel systemen het energieverbruik tot 50% verminderd ten opzichte van andere landen in Europa. De mooiste plek om te wonen wordt meerdere malen aangehaald binnen de reportage.

 
In Hammarby wordt door middel van vele systemen energie verkregen door andere manieren zoals we deze hier kennen. Zo wordt bijvoorbeeld bij het verbranden van restafval de warmte die vrijkomt gebruikt om gebouwen op te warmen of wordt bij het verbranden van voedselresten biogas gemaakt. 99% van het afval wordt gerecycleerd of omgezet in warmte of energie. Dit toont aan dat recycleren veel verder kan gaan dan enkel sorteren. Hier, in België, sorteren we maar wordt er met restafval niet veel meer gedaan. Bij de verbranding gaat de warmte verloren en niet herbruikt zoals in Zweden. Het filmpje laat zien dat er wel degelijk manieren zijn om beter om te gaan met het milieu. Jammer genoeg kunnen wij als consument hier niet veel aandoen. We kunnen sorteren maar wat er daarna gebeurd ligt jammer genoeg niet in onze handen. Hamarby kan een model zijn voor de rest van de wereld. Mits er hiermee rekening wordt gehouden bij het tekenen van nieuwe plannen. Er dient een verandering te komen in de gedachte van iedereen, het verbeteren van het milieu start vandaag en iedereen dient hier bij te helpen.

 
Ikzelf probeer om zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu. Binnen mijn gezin trachten we dit allemaal op een zo goed mogelijke manier te doen. We hebben geen auto, recycleren, letten op watergebruik, maken geen vliegtuigreizen, deuren sluiten, lichten uitdoen.. We proberen ons steentje bij te dragen. Vaak denk ik dat ik niet voldoende doe en zorgt dit voor frustraties. Wanneer iemand die voor de zoveelste keer een vliegreis maakt en met de auto naar de bakker gaat me vertelt hoe erg ze het vindt dat niemand rekening houdt met het milieu maakt me dit heel boos. Iedereen denkt dat hij of zij weinig of geen aandeel heeft hierin. Ze staan er vaak niet bij stil dat het met kleine dingen begint. Natuurlijk dient niet enkel de kleine consument hier rekening mee te houden maar ook de grote bedrijven. Vaak krijg ik het idee dat zij hier een groter aandeel is hebben. In de media zijn er vaak berichten waarbij fabrieken water, lucht of bodem vervuilen. Dit maakt me verdrietig. Alles lijkt te draaien om geld en men denkt enkel aan het heden en niet aan de toekomst. Wanneer we zo verder dreigen te doen zal de natuur zich tegen ons wreken en zullen we niets meer kunnen doen.

 
‘België gaat verlening Kyoto-protocol tot 2020 bepleiten’ stond in de morgen te lezen op 23/11/2012. De staatssecretaris voor Energie en Milieu, Melchior Wathelet kondigde dit aan tijdens aan op een persconferentie. Van maandag 26 november tot vrijdag 7 december zal de top in de hoofdstad van Qatar bepalen welke richting men zal uitgaan na de afloop van Kyoto-protocol. Ons land wil zich inzetten om een bindend mechanisme goedgekeurd te krijgen.Uit dit artikel blijkt dat België zich wil blijven engageren voor het milieu. In het Nationaal klimaatplan van België 2009 – 2012 wordt een overzicht gegeven van alle maatregelen waartoe reeds door de verschillende bevoegdheidsniveaus in België werd beslist teneinde aan de verplichtingen van het Kyotoprotocol te voldoen. Hierin wordt tevens de basis gelegd voor de uitwerking van een strategie voor na 2012. Het Nationaal Klimaatplan zal jaarlijks worden aangepast op basis van de bekomen resultaten.

 
Op papier lijkt alsof alles opgelost zal worden maar dagelijks worden we geconfronteerd met de gevolgen van het milieu. Ik denk dat het van groot belang is dat er strenger gecontroleerd en gestraft dient te worden. Iedereen is bang om beroofd te worden maar niet bang voor de natuur. Ik denk dat op een dag de natuur zich tegen ons zal keren en daarom is het belangrijk dat hoe klein ook elke misdaad tegenover de natuur bestraft dient te worden zodat iedereen zich bewust wordt van zijn handelen. Zo kan het niet verder. Als toekomstige GOB en ouder is het belangrijk rekening te houden met het milieu, zich bewust te zijn van de voorbeeldfunctie. Kinderen van kleins af bewust te maken van het milieu en het belang hiervan benadrukken. Hierdoor kan je zeker je steentje bijdragen en zo toch proberen het milieu te redden.
Bronnen
http://www.een.be/programmas/koppen/co2-arm-leven-is-geld-waard. Geraadpleegd op 1 december 2012.
http://www.demorgen.be/dm/nl/5378/Global-Warming/article/detail/1538866/2012/11/23/Belgie-gaat-verlenging-Kyoto-protocol-tot-2020-bepleiten.dhtml. Geraadpleegd op 1 december 2012.

Nationaal Klimaatplan van België, Geraadpleegd op 1 december 2012 via http://www.climat.be/IMG/pdf/NKP_2009-2012.pdf

Plaats een reactie